Een heerlijke, feestelijke taart met de zalige combinatie van koffie en witte chocolade
Ingrediënten voor deze taart
1 taartvorm (+/- 25 a 26cm), het handigste is met een losse bodem
Bakbonen
Voor de taartdeeg
300 gr patisseriebloem
180 gr margarine
80 gr poedersuiker
2 eidooiers
Koffie bavarois
100 ml sterke koffie
250 ml melk
3 eidooiers
100 gr suiker
3 blaadjes gelatine
Ganache van witte chocolade
3 blaadjes gelatine
100 ml melk
100 ml room
50 gr koffiebonen
1 tl vanille essence
200 gr witte chocolade
Hoe maak je deze bavarois taart met koffie en chocolade?
Bereidingswijze taartdeeg
Verwarm de oven voor op 190 graden.
Doe de bloem, bloemsuiker & blokjes boter in een mengkom (van je keukenmachine).
Mix of kneed tot een kruimelig deeg. Kluts de eidooiers los en voeg de helft toe, kneed goed. Je moet een mooie deegbal krijgen. Is het nog iets te kruimelig/droog, voeg nog wat eigeel toe. (Ik heb niet al het eigeel gebruikt).
Verpak het deeg in plasticfolie en laat zo'n 15min opstijven in de koelkast.
Rol het deeg uit op een stuk bakpapier tot een grote lap van ongeveer 3 a 4mm dikte.
Leg de lap deeg met behulp van het bakpapier in de bakvorm. Duw het deeg voorzichtig in de bakvormen snij het overtollige deeg weg. Zet voor zo'n 15min in de diepvries.
Bak dan het deeg blind met behulp van bakpapier en bakbonen; ongeveer 12min.
Verwijder dan de bakbonen en bakpapier en bak nog eens een 10min zodat de korst mooi goudbruingebakken is. Haal uit de oven en laat volledig afkoelen.
Bereidingswijze koffiebavarois
Week de blaadjes gelatine in koud water.
Doe de melk en sterke koffie in een kookpotje en verwarm tot net onder het kookpunt.
Ondertussen doe je de eidooiers en suiker in een mengkom (van je keukenmachine als je deze hebt). Klop luchtig en licht in zo'n 4 à 5min. Giet hierbij beetje bij beetje de warme melk-koffie. Mix even kort en giet dit mengsel terug in het kookpotje.
Laat al roerend zachtjes koken tot dit lichtjes indikt (dikte van yoghurt).
Haal van het vuur en voeg de uitgeknepen blaadjes gelatine toe. Roer goed.
Giet de bavarois in de afgekoelde taartvorm.
Zet in de koelkast en laat 2 à 3 uur opstijven.
Bereidingswijze ganache
Week de blaadjes gelatine in koud water.
Doe de melk, room en koffiebonen in een kookpotje en breng tot net onder het kookpunt.
Zet het vuur uit en laat zo'n 30min of langer infuseren
.
Breek de witte chocolade in stukken en doe in een kom.
Verwijder de koffiebonen uit de melk-room en breng dit terug tot net onder het kookpunt.
Giet de warme melk-room over de witte chocolade. Laat zo'n minuutje gewoon staan en roer dan tot een gladde massa, voeg ook de vanille essence toe. Meng nog even goed en giet dit over de opgestijfde bavarois in de taartvorm.
Laat nog eens 2 à 3 uur (of een nachtje) opstijven.
Tips voor dit recept…
Je kan het deeg al makkelijk 1 à 2 dagen op voorhand maken
Serveer de taart met chocolade versiersel naar keuze