Skip to content Skip to navigation menu

Cheesecake met koffiekaramel

Een frisse cheesecake met witte chocolade en de diepe smaak van koffie en karamel… onweerstaanbaar!


Ingrediënten voor deze cheesecake met koffiekaramel

Voor de koffiekaramel:
  • 100 g fijne griessuiker
  • 30 ml water
  • 50 g ongezouten boter, op kamertemperatuur, in blokjes
  • 60 ml volle room, op kamertemperatuur
  • 30 ml sterke koffie scheutje
  • koffie-extract (optioneel)
  • flinke snuif grof zeezout
Voor de cheesecake (20cm):
  • 150 g cantuccini (Italiaanse amandelkoekjes, of andere droge koekjes)
  • 70 g ongezouten boter, gesmolten
  • 200 g witte chocolade
  • 320 g volle roomkaas, op kamertemperatuur
  • snuifje zout
  • 1 theelepel vanille-extract
  • 300 ml volle room

Hoe maak je deze cheesecake?

Voor de koffiekaramel:
1. Voeg suiker en water toe aan een steelpan. Roer niet, maar draai rustig met de pan zodat alle suiker bevochtigd is. Verwarm op een middelhoog vuur totdat alle suiker gesmolten is.
2. Voeg de blokjes boter toe en laat verder verwarmen totdat de karamel een mooie amberkleur heeft. Roer doorheen dit proces niet, maar draai voor een gelijkmatige karamelisatie indien nodig rustig met de pan.
3. Haal de pan van het vuur. Giet de room en de koffie in een zachte straal bij de karamel en roer met een garde. Zet eventueel kort weer op het vuur en blijf roeren tot je een gladde karamel hebt.
4. Haal de pan van het vuur en roer er het koffie-extract (optioneel) en zout door. Giet over in een hittebestendige kom en laat volledig afkoelen.

Voor de cheesecake:
1. Vet een springvorm van 20 cm in en bekleed met bakpapier.
2. Hak de koekjes in de keukenrobot fijn. Laat de keukenrobot draaien en giet de gesmolten boter op de koekjeskruimels, totdat je de textuur van nat zand bekomt. Lepel de koekjesmengeling op de bodem van de springvorm en druk aan tot je een gelijkmatige koekjesbodem hebt. Zet in de koelkast
3. Smelt de witte chocolade au bain marie. Zet vervolgens opzij en laat afkoelen tot kamertemperatuur. De witte chocolade moet nog net vloeibaar zijn.
4. Klop de roomkaas met een houten lepel of K-klopper glad. Meng er het zout en vanille-extract onder. Voeg de witte chocolade toe en roer ze met een spatel door de roomkaas.
5. Klop de room lobbig. Spatel ze voorzichtig, in twee keer onder het chocolade-roomkaasmengsel. Stort het mengsel op de koekjesbodem uit en strijk glad.
6. Lepel enkele hoopjes van de koffiekaramel op de cheesecake en gebruik een mes om lijnen door de karamel te trekken, zodat je een marmereffect bekomt.
7. Dek af met vershoudfolie en laat minstens een nachtje in de koelkast opstijven. Bewaar ook de resterende karamel in de koelkast.
8. Serveer. Wil je wat extra karamel, warm deze dan heel kort weer op alvorens je ze over je stukje kaastaart giet.


Tips voor dit recept
  • Je kan deze cheesecake al 1 of 2 dagen op voorhand klaarmaken, handig!
  • Als je graag taarten en koekjes bakt, dan ga je ook dit recept willen proberen: koffie kardemom koekjes.
  • Nog een recept met koffie en karamel, supersnel klaar: affogato met karamel.

cheesecake met koffiekaramel van Elise Noyez

credits: Elise Noyez