Skip to content Skip to navigation menu

Affogato met gezouten karamel

Een verrukkelijk dessert, heel eenvoudig te bereiden

Affogato is Italiaans voor verdronken. Een 'dessertdrankje' met roomijs en loeihete, supersterke espresso. Water en vuur in een glaasje.
Dit receptje maakt de ‘gewone’ affogato nét iets specialer. De gezouten karamel kan je op voorhand klaarmaken, zodat je op het moment zelf supersnel een superlekker dessert op tafel tovert!

Ingrediënten voor 2 personen
- 4 bolletjes vanille ijs
- 2 vers gemaakte dubbele espresso's
- 80 g suiker
- 60 ml room
- 40 g boter, in blokjes
- 1 theelepel grof zeezout


Hoe bereid je deze affogato met gezouten karamel?
- Om gezouten karamel te maken, doe je de suiker in een pan en kook je die op zacht vuur tot de suiker gesmolten en goudbruin is. Haal de pan van het vuur en roer de boter erdoor. Voeg de room toe en roer onmiddellijk tot er dikke karamel ontstaat. Voeg zeezout toe en roer onder de karamel. Laat volledig afkoelen.

- Doe 2 bolletjes vanille ijs in een mooi glaasje. Overgiet met een beetje gezouten karamel. Giet daarna in elk glaasje een vers gemaakte dubbele espresso.
Serveer meteen!


Tips voor affogato met gezouten karamel

affogato met gezouten caramel van Marta Majewska


credits: Marta Majewska